2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Karczek czosnkowo-ziołowy

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Karczek dobrze komponuje się z surówką z kiszonej kapusty,jak również na zimno z chlebkiem i ostrymi dodatkami.

Karczek czosnkowo-ziołowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karczek czosnkowo-ziołowy

 

  • 1,5 kg chudej karkówki
  • 7 ząbków czosnku
  • po 1/2 łyżeczki ziół:
  • suszonej mięty
  • szałwii
  • cząbru
  • bazylii i majeranku
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka oleju
  • sól,pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Karczek czosnkowo-ziołowy
Przygotowujemy pastę ziołową - czosnek obieramy ze skórek, przeciskamy przez praskę ,mieszamy w miseczce z przygotowanymi ziołami ,olejem i łyżką wina. Nacieramy umyte i osuszone mięso,tak przygotowaną pastą ,posypujemy solą i pieprzem do smaku ,formujemy ładnie i zawiązujemy dookoła ciasno sznurkiem.wstawiamy na noc do lodówki .Następnie przekładamy do prostokątnego żaroodpornego naczynia zamykamy górę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godz (tyle ile waży mięso),w temp 180*.Pod koniec pieczenia otworzyć delikatnie naczynie i zostawić na parę minut do zrumienienia.
Karczek czosnkowo-ziołowy
Mięso nacieramy ziołami z olejem i winem.

Tagi:

zioła