SUPERPRZEPIS

Karczek do chlebka

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Karczek do chlebka Więcej zdjęć (5)

Karczek można podać też na ciepło, ale ja wolę na zimno do chlebka.

Składniki:

Karczek do chlebka

 

  • 1 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka majeranku lub tymianku (ja używam raz tego raz tego)
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sok z połowy cytryny
  • Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka białego wina

 

Sposób przygotowania:

Karczek do chlebka
Mięso umyć i osuszyć, cebulę pokroić na cząstki i przy pomocy noża zrobić w mięsie nacięcie w którym umieścić cebulę. Naszpikowane mięso natrzeć sokiem z cytryny oraz przyprawami, przykryć i odstawić na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i na malutkim płomieniu obsmażyć z dwóch stron mięso kiedy uznamy, że mięsko jest dostatecznie rumiane podlewamy je winem, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. U mnie czas wyparowania płynu z patelni wystarczy dla mięsa, zostawiamy do wystudzenia i kroimy na zimno.
Karczek do chlebka
Mięso naszpikować cząstkami cebuli i natrzeć przyprawami
Karczek do chlebka
Zamarynowane mięso obsmazyć na złoty kolor
Karczek do chlebka
Podsmażone mięso podlać winem i przykryć pokrywką
Karczek do chlebka
Miękkie mięso zostawić do wystudzenia

Tagi:

przyprawy sosy