Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Karczek jabłkowo - żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i soczyste mięsko. Może być doskonałym dodatkiem na ciepło do drugiego dania, a także na zimno jako dodatek do kanapek. Polecam !

Karczek jabłkowo - żurawinowy

Składniki:

Karczek jabłkowo - żurawinowy

 

Marynata:

Dodatkowo:

  • melasa z granatem

Sposób przygotowania:

Karczek jabłkowo - żurawinowy

1.

Karczek jabłkowo - żurawinowy
Umycie, osuszenie i doprawienie karczku w naczyniu

Przygotowałam karczek w kawałku, umyłam go pod bieżąca wodą, potem dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.

Umieściłam go w naczyniu ceramicznym i obsypałam przyprawą do dań oraz popieprzyłam i posoliłam.

2.

Karczek jabłkowo - żurawinowy
Posypanie mięsa suszonym majerankiem i polanie olejem

Suszony majeranek potarłam w dłoniach, a później posypałam mięso w naczyniu.

Wlałam także olej z pestek winogron.

3.

Karczek jabłkowo - żurawinowy
Polanie mięsa melasą z granatem i schłodzenie w lodówce

Następnie polałam mięso w naczyniu gotową melasą z granatem.

Naczynie owinęłam w folię silikonową i włożyłam do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

4.

Karczek jabłkowo - żurawinowy
Położenie jabłek na mięsie, posypanie żurawiną i wlanie wody

Jabłka umyłam, pokroiłam na ćwiartki i wydrążyłam gniazda nasienne.

Poukładałam jabłka na mięsie. Następnie posypałam po bokach żurawinę suszoną. Wlałam też letnią wodę.

5.

Karczek jabłkowo - żurawinowy
Ułożenie masła i polanie melasą z granatem

Zimne masło pokroiłam na mniejsze części i poukładałam między jabłkami na mięsie. Dodatkowo jeszcze polałam melasą z granatem.

6.

Karczek jabłkowo - żurawinowy

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i wstawiłam naczynie z mięsem. Piekłam je przez 1 godzinę i 20 minut.

7.

Karczek jabłkowo - żurawinowy

Upieczone mięso pozostawiłam na jakiś czas, aby "odpoczęło".

8.

Karczek jabłkowo - żurawinowy

Mięso można pokroić na grubsze plastry do obiadu, bądź na cieńsze do kanapek. Smacznego !


Tagi:

mięso karczek