Sposób przygotowania:
Karczek jabłkowo - żurawinowy1.

Przygotowałam karczek w kawałku, umyłam go pod bieżąca wodą, potem dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.
Umieściłam go w naczyniu ceramicznym i obsypałam przyprawą do dań oraz popieprzyłam i posoliłam.
2.

Suszony majeranek potarłam w dłoniach, a później posypałam mięso w naczyniu.
Wlałam także olej z pestek winogron.
3.

Następnie polałam mięso w naczyniu gotową melasą z granatem.
Naczynie owinęłam w folię silikonową i włożyłam do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.
4.

Jabłka umyłam, pokroiłam na ćwiartki i wydrążyłam gniazda nasienne.
Poukładałam jabłka na mięsie. Następnie posypałam po bokach żurawinę suszoną. Wlałam też letnią wodę.
5.

Zimne masło pokroiłam na mniejsze części i poukładałam między jabłkami na mięsie. Dodatkowo jeszcze polałam melasą z granatem.
6.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i wstawiłam naczynie z mięsem. Piekłam je przez 1 godzinę i 20 minut.
7.

Upieczone mięso pozostawiłam na jakiś czas, aby "odpoczęło".
8.

Mięso można pokroić na grubsze plastry do obiadu, bądź na cieńsze do kanapek. Smacznego !