s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Karczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso własnej produkcji jest o niebo lepsze od kupnego.

Karczek pieczony

Składniki:

Karczek pieczony

 

  • 1,5 kg karczku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, majeranek, tymianek, vegeta (po 1 łyżce)
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

 

 

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony
1.Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy karczek przyprawami
i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny (ja pozostawiam mięso w przyprawach na noc);
2.Wkładamy mięso w rękaw do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C na 2 godziny, następnie pieczemy jeszcze 30 minut bez rękawa, aby mięso się zrumieniło.