reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Karczek pieczony w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Często podaję przepisy na domową wędlinę z szynkowara. To prosty sposób, ale nie wszyscy chcą go od razu kupować i tak powstał ten przepis.

Karczek pieczony w marynacie

Składniki:

Karczek pieczony w marynacie

 

  • 1- 1,20kg chudego karczku

 

  • Marynata:
  • 2-2,5 łyżki przyprawy do kebabu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie Dijon)
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony w marynacie

marynata

Karczek pieczony w marynacie
marynatę można doprawić jeszcze solą i papryką w peoszku

Składniki marynaty dokładnie mieszamy, najlepiej od razu przygotować w pudełku dostosowanym do wielkości mięsa.

przygotowanie

Karczek pieczony w marynacie
w połowie czasu można obrócić mięso, tak by jednakowo nasiakło marynatą

Przygotowaną marynatą dokładnie smarujemy nią mięso.

Pudełko zamykamy i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.

pieczenie

Karczek pieczony w marynacie
folię zwijamy na górze, tak samo z bokami

Po tym czasie mięso przekładamy ( razem z marynatą )do rękawa pieczeniowego lub dokładnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 i pieczemy przez 1,5- 2 godziny.