motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Karczek pieczony w skorupie solnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny karczek pieczony w piekarniku w skorupie solnej

Karczek pieczony w skorupie solnej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karczek pieczony w skorupie solnej

 

  • 2 kg karczku
  • 2 kg soli

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony w skorupie solnej
W zależności ile zaważy karczek tyle dajemy soli i tyle pieczemy godzin. Mój karczek waży 2 kg to daję 2 kg soli i piekę 2 godziny. Karczek dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dajemy na przygotowaną blaszkę. Na blaszkę wsypuję 1 kg soli i na nią daję przygotowane mięso. A na mięso wsypuję drugi kg soli. Mięso daję do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i piekę 2 godziny. Wyciągamy upieczone mięso i jak ostygnie ściągam powstałą na mięsie skorupę solną.
Karczek pieczony w skorupie solnej
Umyty i osuszony karczek daję na przygotowaną blaszkę
Karczek pieczony w skorupie solnej
Pod przygotowane mięso wysypuję 1 kg soli
Karczek pieczony w skorupie solnej
Na mięso daję następny kg soli i piekę w piekarniku 2 godziny