Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Karczek w pomarańczach z mandarynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karczek smakuje zarówno na ciepło jako np. dodatek do obiadu lub też na zimno na kanapki. Jest w smaku bardzo soczysty.

Karczek w pomarańczach z mandarynką

Składniki:

Karczek w pomarańczach z mandarynką

 

Sposób przygotowania:

Karczek w pomarańczach z mandarynką

1.

Karczek w pomarańczach z mandarynką
Umycie, osuszenie i umieszczenie mięsa w naczyniu

Przygotowałam karczek w jednym kawałku, który dokładnie umyłam pod bieżącą wodą i osuszyłam. Następnie umieściłam w naczyniu ceramicznym i oprószyłam przyprawami: solą, pieprzem i gotową przyprawą do dań.

2.

Karczek w pomarańczach z mandarynką
Obranie ząbków czosnku i posypanie majerankiem

Później obrałam dwa duże ząbki czosnku i położyłam na mięsie. Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i dosyć obficie posypałam mięso.

3.

Karczek w pomarańczach z mandarynką
Wlanie wody i melasy z granatem i schłodzenie

Delikatnie wlałam wodę do naczynia oraz dodałam melasę z granatem. Naczynie przykryłam folią silikonową i włożyłam na parę godzin do lodówki w celu schłodzenia.

4.

Karczek w pomarańczach z mandarynką
Obranie i pokrojenie w plastry pomarańczy

Pomarańcze umyłam, następnie obrałam i pokroiłam w dość grube plastry. Plastrami obłożyłam mięso. Mandarynkę również obrałam i przekroiłam tylko na połowę kładąc ją na górze mięsa.

5.

Karczek w pomarańczach z mandarynką
Położenie masła na mięsie

Obok pomarańczy i mandarynki położyłam pokrojone w plastry masło.

6.

Karczek w pomarańczach z mandarynką

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam mięso na czas 1 godziny i 20 minut.

7.

Karczek w pomarańczach z mandarynką

Upieczone mięso pozostawiłam przez jakiś czas w wyłączonym piekarniku.

8.

Karczek w pomarańczach z mandarynką

Smacznego !