Sposób przygotowania:
Karczek w pomarańczach z mandarynką1.
Przygotowałam karczek w jednym kawałku, który dokładnie umyłam pod bieżącą wodą i osuszyłam. Następnie umieściłam w naczyniu ceramicznym i oprószyłam przyprawami: solą, pieprzem i gotową przyprawą do dań.
2.
Później obrałam dwa duże ząbki czosnku i położyłam na mięsie. Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i dosyć obficie posypałam mięso.
3.
Delikatnie wlałam wodę do naczynia oraz dodałam melasę z granatem. Naczynie przykryłam folią silikonową i włożyłam na parę godzin do lodówki w celu schłodzenia.
4.
Pomarańcze umyłam, następnie obrałam i pokroiłam w dość grube plastry. Plastrami obłożyłam mięso. Mandarynkę również obrałam i przekroiłam tylko na połowę kładąc ją na górze mięsa.
5.
Obok pomarańczy i mandarynki położyłam pokrojone w plastry masło.
6.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam mięso na czas 1 godziny i 20 minut.
7.
Upieczone mięso pozostawiłam przez jakiś czas w wyłączonym piekarniku.
8.
Smacznego !