kalia

kalia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Karczek w sosie własnym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, delikatne mięsko zachwyci każdego

Karczek w sosie własnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karczek w sosie własnym

 

  • 1,5 kg karczku wieprzowego
  • 3 cebule
  • olej
  • sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka, curry

Sposób przygotowania:

Karczek w sosie własnym
Mięso umyć. W miseczce wymieszać 3 łyżki oleju i po 2 łyżki papryk i pół łyżeczki curry. Mięso natrzeć z każdej strony pieprzem i solą. Potem całe mięso nasmarować przyprawami wcześniej przygotowanymi i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po odmierzonym czasie, na łyżce oleju opiec karkówkę na złoty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w pół plasterki i dusić pod przykryciem około 1,5 do 2 godzin. Od czasu do czasu podlewając wodą aby się nie przypaliło. Upieczone mięso, ostudzić. Zimne pokroić w 1 cm plastry, podgrzać. Podawać z surówkami. SMACZNEGO!
Karczek w sosie własnym
mięso natarte przyprawami i przygotowane do opieczenia
Karczek w sosie własnym
do pieczonego karczku dodaje cebulę i duszę pod przykryciem