kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Karczek z marchewką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karczek przygotowany w ten sposób jest soczysty, miękki i bardzo smaczny. Idealny na domowe uroczystości lub niedzielny obiad.

Karczek z marchewką i pieczarkami

Składniki:

Karczek z marchewką i pieczarkami

 

  • 60-70 dag karkówki
  • 40 dag pieczarek
  • 1 marchewka
  • 0,5 l bulionu (2 szklanki)
  • przyprawa warzywna np. kucharek
  • musztarda (łagodna)
  • mąka- 4 łyżki
  • sok z cytryny
  • olej
  • suszona natka pietruszki - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Karczek z marchewką i pieczarkami
1. Karczek pokroić w plastry i lekko je rozbić. Każdy płat skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą warzywną np. kucharek.

2. Następnie płaty mięsa posmarować musztardą, obtoczyć w mące i obsmażyć lekko na tłuszczu.

3. Marchewkę pokroić na plasterki i wrzucić na gotujący się wrzątek z dodatkiem soli. Gotować 5 minut. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

4. W naczyniu do zapiekania ułożyć kawałki mięsa, pieczarki i marchewkę. Następnie zalać bulionem i posypać natką pietruszki. Piec przez 1 godzinę 10 minut w temperaturze 200 stopni.