Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Karczek z oscypkiem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ser oscypek to jeden z moich ulubionych. Połączenie oscypka, mięsa i warzyw okazało się pyszne. Dania nie jest trudne do przygotowania, idealne na chłodne dni, a także na rodzinny obiad.

Karczek z oscypkiem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karczek z oscypkiem i warzywami

 

  • 4 plastry karczku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 6 większych pieczarek
  • 6 plastrów sera oscypek
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra i łagodna papryka,przyprawa do wieprzowiny,sól,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liście laurowe
  • olej

Sposób przygotowania:

Karczek z oscypkiem i warzywami

Marynata

Olej wraz z przyprawy mieszamy, przygotowaną marynatą nacieramy mięso,przekładamy do miski, dodajemy liście laurowe,ziele angielskie i połówki czosnku. Mięso szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 12 godz.

Przygotowanie mięsa

Mięso obsmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia do zapiekania i podlewamy 1/2 szkl. wody lub bulionu, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.

Smażenie warzyw

Warzywa myjemy, kroimy. Przesmażamy cebule , dodajemy pieczarki oraz paprykę, doprawiamy sola,pieprzem oraz majerankiem, dusimy ok.10 min.

ETAP 4:

Mięso wyciągamy z piekarnika,układamy warzywa, i ponownie wkładamy na ok.20 min do piekarnika. Po tym czasie ponownie karczek wyciągamy dodajemy pomidorki i plastry oscypka, zapiekamy do rozpuszczenia sera. Podajemy z ziemniaki i surówką.

Karczek z oscypkiem i warzywami
pycha, smacznego:) goście będą zachwyceni:)