WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Karkówka z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karczki czyli karkówki pieczone w rękawie foliowym, wcześniej zamarynowane w czosnku i przyprawach. Domowa wędlina na kanapki.

Karkówka z rękawa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka z rękawa

 

  • 2 karkówki po ok. 1,5 kg każdy
  • 2 łyżki soli
  • 1 płaska łyżka papryki ostrej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka wina czerwonego polwytrawnego

Sposób przygotowania:

Karkówka z rękawa

ETAP 1:

Karkówki umyć i osuszyć. Umieścić w większym naczyniu. Przyprawy podzielić na pół. Każdą karkówke natrze solą. Posypać papryką ostrą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Poukładać na mięsie. Podlać mięso winem, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.

Następnie przełożyć do rękawa foliowego. Piec ok. 3 godziny w temperaturze 150 stopni. Wystudzić w piekarniku. Wyjąć i schłodzić w lodówce.

Kroić na plasterki jak wędline.

Karczki z rękawa
Upieczone karczki wyjęte z rękawa foliowego.
Karczki z rękawa
Karczki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.