SUPERPRZEPIS

Chleb na kefirze z prażoną cebulką

  • 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Chleb na kefirze z prażoną cebulką Więcej zdjęć (4)

Puszysty chleb pszenny z chrupiącą prażoną cebulką. Chleb konsystencją i smakiem przypomina chleb tostowy, domowy bez zbędnych ulepszaczy.
Super smakuje z masłem śmietankowym, czy też dodatkiem sera, szynki i ulubionych warzyw.

Składniki:

Chleb na kefirze z prażoną cebulką

Zaczyn:

Ciasto:

Sposób przygotowania:

Chleb na kefirze z prażoną cebulką

Zaczyn:

Chleb na kefirze z prażoną cebulką

Drożdże wkruszyć do miski, wsypać cukier oraz sól. Wlać mleko, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać do powstania konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia.

Ciasto:

Chleb na kefirze z prażoną cebulką

Do miski wsypać mąkę, wlać olej, wyrośnięty zaczyn oraz kefir.
Wymieszać.

ETAP 3:

Chleb na kefirze z prażoną cebulką

Wsypać prażoną cebulkę, wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.

ETAP 4:

Chleb na kefirze z prażoną cebulką

Ciasto przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą keksówki lub innego naczynia żaroodpornego. Naczynie umieścić nad kolejnym naczyniem wypełnionym wodą. Piec ok 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.