Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pieczona karkówka na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Od wielu miesięcy sama przygotowuję wędlinę na kanapki. Na zmianę piekę lub parzę w szynkowarze. I wiem co jem!

Pieczona karkówka na kanapki

Składniki:

Pieczona karkówka na kanapki

 

  • 1,2 kg karkówki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka na kanapki

ETAP 1:

Pieczona karkówka na kanapki
starannie odmierzyć przyprawy i wsypać je do kubka

Do kubka wsypać przyprawy: sól, pieprz, obie papryki i majeranek.

ETAP 2:

Pieczona karkówka na kanapki
do sypkich przypraw dodać olej, ocet i miód, wymieszać

Następnie dodać miód, ocet balsamiczny oraz olej. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej pasty.

ETAP 3:

Pieczona karkówka na kanapki
mięso oczyścić dobrze i umyć, osuszyć lekko

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczyku i/lub błon.

ETAP 4:

Pieczona karkówka na kanapki
przygotowane mięso włożyć do rękawa i zalać marynatą

Włożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, natrzeć dokładnie z każdej strony. Rękaw zawiązać, włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie ogrzać do temperatury pokojowej, następnie piec 80 minut w 180 stopniach. Kroić dopiero po ostudzeniu.