Sposób przygotowania:
Kardamonowe muchomorki
Żółtka dajemy do wrzątku na sitku, gotujemy ok. 6 minut na twardo. Wyjmujemy i wystudzone żółtka przecieramy przez sitko. Mąkę przesiać i dodać przyprawy, wymieszać. Z margaryny, cukru pudru, żółtek i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka w kształcie grzybków-muchomorków. Ciasteczka kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Ciasteczka składamy po dwa przekładając je powidłami, zostawiamy je na kilka godzin aby dobrze się skleiły. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy (ucieramy lukier), lukier powinien być tak gęsty aby można go było nakładać nożem i nie spływał z ciastek. Barwimy lukier na czerwono. Lukrem pokrywamy kapelusze i nakładamy po kilka białych perełek. Odstawiamy do wyschnięcia lukru. SMACZNEGO!
Bo