misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Kardamonowe muchomorki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i dekoracyjne kruche ciasteczka z nutą korzenną przełożone powidłami...

Kardamonowe muchomorki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kardamonowe muchomorki

 

 

  • PONADTO:
  • ½ słoika powideł śliwkowych
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier puder
  • Czerwony barwnik spożywczy
  • Białe perełki dekoracyjne

 

 

Sposób przygotowania:

Kardamonowe muchomorki
Żółtka dajemy do wrzątku na sitku, gotujemy ok. 6 minut na twardo. Wyjmujemy i wystudzone żółtka przecieramy przez sitko. Mąkę przesiać i dodać przyprawy, wymieszać. Z margaryny, cukru pudru, żółtek i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka w kształcie grzybków-muchomorków. Ciasteczka kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Ciasteczka składamy po dwa przekładając je powidłami, zostawiamy je na kilka godzin aby dobrze się skleiły. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy (ucieramy lukier), lukier powinien być tak gęsty aby można go było nakładać nożem i nie spływał z ciastek. Barwimy lukier na czerwono. Lukrem pokrywamy kapelusze i nakładamy po kilka białych perełek. Odstawiamy do wyschnięcia lukru. SMACZNEGO!
Kardamonowe muchomorki
z margaryny, cukru pudru, żółtek i mąki z przyprawami zagniatamy kruche ciasto...
Kardamonowe muchomorki
schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubośc 3 mm i wykrawamy ciasteczka...
Kardamonowe muchomorki
ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia...
Kardamonowe muchomorki
wystudzone ciasteczka przekładamy powidłami śliwkowymi...