Sposób przygotowania:
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając widelcem liście z główki, wystudzić i ścinać na płasko gruby nerw.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić.
Od wielkości liścia nakładać odpowiednią ilość farszu i ciasno zawijać kapustę.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (kapusta się nie przypali), układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę w płynie, wlać wodę i zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować 30 minut, w szybkowarze gołąbki mocno wystudzić (gotuję wieczorem i do rana zostawiam w otwartym szybkowarze), gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do garnka, wsypać mąkę, wlać wodę, dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy,śmietanę i mieszając rózgą zagotować do zagęszczenia i zdjąć z ognia.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić.
Od wielkości liścia nakładać odpowiednią ilość farszu i ciasno zawijać kapustę.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (kapusta się nie przypali), układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę w płynie, wlać wodę i zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować 30 minut, w szybkowarze gołąbki mocno wystudzić (gotuję wieczorem i do rana zostawiam w otwartym szybkowarze), gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do garnka, wsypać mąkę, wlać wodę, dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy,śmietanę i mieszając rózgą zagotować do zagęszczenia i zdjąć z ognia.