ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne gołąbki z szybkowara. Farsz z dodatkiem przyprawy Harrisa ma wyśmienity smak Kapusta płaska gołąbkowa jest lekko słodka i krucha.

Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara

 

  • kapusta płaska gołąbkowa 1 sztuka duża,
  • mielona łopatka 60 dag,
  • ryż 2 woreczki,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • przyprawa Harrisa 1 opakowanie,
  • sól 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • cebula 1 sztuka większa

 

 

  • wywar z gołąbków,
  • 4 szklanki wody,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • przecier pomidorowy 150 gram,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • śmietana 12% 100 gram

Sposób przygotowania:

Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając widelcem liście z główki, wystudzić i ścinać na płasko gruby nerw.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić.

Od wielkości liścia nakładać odpowiednią ilość farszu i ciasno zawijać kapustę.

Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (kapusta się nie przypali), układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę w płynie, wlać wodę i zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary gotować 30 minut, w szybkowarze gołąbki mocno wystudzić (gotuję wieczorem i do rana zostawiam w otwartym szybkowarze), gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do garnka, wsypać mąkę, wlać wodę, dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy,śmietanę i mieszając rózgą zagotować do zagęszczenia i zdjąć z ognia.
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
Płaska gołabkowa kapusta jest słodsza i delikatniejsza.
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
Ilość farszu nakładać od wielkości liścia.
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
W szybkowarze gotuje wieczorem i na drugi dzień gołabki bez rozwalania dobrze się wyjmują.
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara