Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody dodać masło i stopniowo wlewać do mąki mieszając najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto rękoma. Zagniatać, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i elastyczne (plastyczne). Ciasto włożyć do miski, zakryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie przygotować farsz.
Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podsmażona cebulkę dokładnie wymieszać.
Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na porcje i kolejno rozwałkować na placek. Wycinać kółka na środek każdego kółka nakładać porcję farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Do gotującej wody porcjami wkładać pierogi i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody ok. 3 - 5 minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać okruszone skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.
W między czasie przygotować farsz.
Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podsmażona cebulkę dokładnie wymieszać.
Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na porcje i kolejno rozwałkować na placek. Wycinać kółka na środek każdego kółka nakładać porcję farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Do gotującej wody porcjami wkładać pierogi i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody ok. 3 - 5 minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać okruszone skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.