BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi ruskie to tradycyjne polskie danie. Każdy z nas na pewno je lubi. Ja dzisiaj chciałam podzielić się przepisem mojej babci. Pierogi jak farsz jest tak pyszny, że na jednej porcji się nie skończy.

Pierogi ruskie

Składniki:

Pierogi ruskie

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody dodać masło i stopniowo wlewać do mąki mieszając najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto rękoma. Zagniatać, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i elastyczne (plastyczne). Ciasto włożyć do miski, zakryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

W między czasie przygotować farsz.

Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podsmażona cebulkę dokładnie wymieszać.

Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na porcje i kolejno rozwałkować na placek. Wycinać kółka na środek każdego kółka nakładać porcję farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.

Do gotującej wody porcjami wkładać pierogi i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody ok. 3 - 5 minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać okruszone skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.