Sposób przygotowania:
Karkówka duszona z dodatkiem warzywmięso
Karkówkę pokroić w plastry po dwa centymetry następnie obsypać solą i pieprzem wlać olej i dokładnie rozprowadzić sól z pieprzem i olejem po plastrach mięsa. Odstawić na dziesięć minut aby plastry łopatki przegryzły się z solą i pieprzem.
mięso
Gdy plastry łopatki odstały wyznaczony czas, dużą patelnię rozgrzać ułożyć na niej przygotowane plastry łopatki i na średnim ogniu podsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Do podsmażonych wystarczająco plastrów łopatki wlać dwie szklanki przegotowanej gorącej wody, wsypać suszoną włoszczyznę oraz dodać ziela angielski i liść laurowy. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu wyparowania wody powinno zostać mniej więcej 2 - 3 łyżek wody.
mięso
Jak już z duszonej karkówki wyparowała dodana woda a karkówka jest mięciutka tak że aż się rozpada, wtedy dodać mrożone warzywa z mieszanki europejskiej doprawić szczyptą przyprawy uniwersalnej i jeszcze chwilkę poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie i powstanie sosik
mięso
Przygotowaną w sosie i warzywach karkówkę podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem śmietany 18 %. Karkówka wyszła tak miękka że podczas jedzenia rozpływała się w ustach. Dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników.