Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Witajcie co powiecie na taki obiad a mianowicie karkówka duszona w sosie własnym z dodatkiem mieszanki europejskiej czyli warzyw z tej właśnie mieszanki Obiad jest prosty i w miarę szybki do przygotowania a smak no cóż musicie sami sobie wyobrazić.

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

Składniki:

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

mięso

  • 600 g karkówki wieprzowej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 szklanki wody gotowanej ( szklanka pojemność 210 ml ),
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 płaska łyżka suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
  • 100 g warzyw z mieszanki europejskiej,
  • szczypta przyprawy uniwersalnej.

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

mięso

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

Karkówkę pokroić w plastry po dwa centymetry następnie obsypać solą i pieprzem wlać olej i dokładnie rozprowadzić sól z pieprzem i olejem po plastrach mięsa. Odstawić na dziesięć minut aby plastry łopatki przegryzły się z solą i pieprzem.

mięso

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

Gdy plastry łopatki odstały wyznaczony czas, dużą patelnię rozgrzać ułożyć na niej przygotowane plastry łopatki i na średnim ogniu podsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Do podsmażonych wystarczająco plastrów łopatki wlać dwie szklanki przegotowanej gorącej wody, wsypać suszoną włoszczyznę oraz dodać ziela angielski i liść laurowy. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu wyparowania wody powinno zostać mniej więcej 2 - 3 łyżek wody.

mięso

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

Jak już z duszonej karkówki wyparowała dodana woda a karkówka jest mięciutka tak że aż się rozpada, wtedy dodać mrożone warzywa z mieszanki europejskiej doprawić szczyptą przyprawy uniwersalnej i jeszcze chwilkę poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie i powstanie sosik

mięso

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

Przygotowaną w sosie i warzywach karkówkę podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem śmietany 18 %. Karkówka wyszła tak miękka że podczas jedzenia rozpływała się w ustach. Dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników.