pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Karkówka miodowa na grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

rozchwytywana przez uczestników grilla

Karkówka miodowa na grilla Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka miodowa na grilla

 

  • 1 kg karkówka bez kości,
  • 4 łyżki miód prawdziwy,
  • 1 łyżka sos sojowy,
  • 3 łyżki ocet balsamiczny,
  • 15 sztuk ziele angielskie,
  • 4 łyżki oliwa extra vergin,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • 2 szczypty cząber,
  • papryka słodka,
  • 20 sztuk ziarna papryki pepperoni

 

Sposób przygotowania:

Karkówka miodowa na grilla
Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy pięścią. Płynny miód łączymy z octem, sosem i oliwą i dokładnie mieszamy. Ziele angielskie wraz z ziarenkami papryki pepperoni ucieramy w moździerzu. Plastry karkówki z jednej strony posypujemy przyprawą do kurczaka i cząbrem, a z drugiej solą, papryką słodką i utartym zielem angielskim wraz z ziarnami pepperoni. Następnie z dwóch stron smarujemy miksturą z miodu, octu i sosu sojowego. Układamy ciasno w miseczce i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy. Smacznego.
Karkówka miodowa na grilla
Marynowanie mięsa