Sposób przygotowania:
Karkówka musztardowa
Karkówkę na wysokości 1/3 nacinamy wszerz z lewej strony do prawej strony (prawie do końca) oraz na wysokości 2/3 od prawej strony do lewej strony (ale też nie do końca). Następnie nacięte płaty lekko odchylamy i smarujemy odkryte miejsca bejcą musztardową (przepis „Bejca musztardowa”) i składamy z powrotem. Karkówkę na wierzchu nacieramy jeszcze solą i pieprzem czarnym. Jeśli nam zostanie można również bejcą. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy karkówkę (wraz z bejcą) do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Stopniowo obniżamy temperaturę tak, aby po ok. 45 minut uzyskać temperaturę 170°C. W tej temperaturze trzymamy mięso jeszcze przez ok. 1-1,5h aż mięso będzie upieczone.