pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Karkówka musztardowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pomysł na wieprzową karkówkę

Karkówka musztardowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka musztardowa

 

  • 60 dag karkówka bez kości,
  • Sól,
  • 1 łyżeczka pieprz czarny grubo zmielony,
  • bejca musztardowa

 

Sposób przygotowania:

Karkówka musztardowa
Karkówkę na wysokości 1/3 nacinamy wszerz z lewej strony do prawej strony (prawie do końca) oraz na wysokości 2/3 od prawej strony do lewej strony (ale też nie do końca). Następnie nacięte płaty lekko odchylamy i smarujemy odkryte miejsca bejcą musztardową (przepis „Bejca musztardowa”) i składamy z powrotem. Karkówkę na wierzchu nacieramy jeszcze solą i pieprzem czarnym. Jeśli nam zostanie można również bejcą. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy karkówkę (wraz z bejcą) do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Stopniowo obniżamy temperaturę tak, aby po ok. 45 minut uzyskać temperaturę 170°C. W tej temperaturze trzymamy mięso jeszcze przez ok. 1-1,5h aż mięso będzie upieczone.
Karkówka musztardowa
Karkówka w bejcy
Karkówka musztardowa
Propozycja podania