Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Karkówka na ostro 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna karkówka z chrupiącą skórką.

Karkówka na ostro 2

Składniki:

Karkówka na ostro 2

 

  • karkówka w całości - 1kg
  • sól kuchenna - 1 kg
  • musztarda francuska - 200 g

Sposób przygotowania:

Karkówka na ostro 2
Karczek myjemy i oczyszczamy z dużych kawałków tłuszczu. Delikatnie nakłuwamy szpikulcem. Smarujemy obficie musztardą francuską. Blachę z piekarnika wysypujemy solą, tak by powstała centymetrowa warstwa. Przekładamy karkówkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy przez około 90 do 120 minut – w zależności od wielkości mięsa. W trakcie pieczenia obracamy i polewamy sosem. Podajemy solo lub z przyrumienioną cebulką. Smacznego!