lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka na słodko - kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proponuję na dzisiejszy obiad Karkówkę na słodko . Myślę , że wielu z was przypasuję to danie. Trochę sceptycznie podchodziłam do mięsa w powidłach śliwkowych . Jednak po upieczeniu okazało się całkiem smaczne, wręcz bardzo smaczne .

Karkówka na słodko - kwaśno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka na słodko - kwaśno

 

  • Składniki:

 

  • 10 plastrów karkówki

 

  • powidła śliwkowe Orzech 200 gram

 

  • keczup 6 łyżek

 

  • woda 1 szklanka

 

  • Dodatkowo:

 

  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Karkówka na słodko - kwaśno
Karkówkę kupiłam w kawałku i pokroiłam na 10 plastrów. Wymoczyłam ją w wodzie osuszyłam ręcznikiem papierowym Podsmażyłam plastry karkówki ( 5 minut z każdej strony ) doprawiając solą i pieprzem . Do miseczki włożyłam powidła keczup i wodę wlałam , wymieszałam. Do naczynia żaroodpornego wyłożyłam przygotowany sos ( troszkę aby dno zakryło) . Na sos wyłożyłam karkówkę podsmażona połowę i zalałam sosem. Następne 5 kawałków i zalałam znowu sosem. Piekłam godzinę w 180 stopniach. Karkówka wyszła miękka i przepyszna , podałam z ziemniakami z wody i surówką. 
Karkówka na słodko - kwaśno
Do miseczki włożyłam powidła keczup i wodę wlałam , wymieszałam.
Karkówka na słodko - kwaśno
Podsmażyłam plastry karkówki ( 5 minut z każdej strony ) doprawiając solą i pieprzem .
Karkówka na słodko - kwaśno
Do naczynia żaroodpornego wyłożyłam przygotowany sos ( troszkę aby dno zakryło) .
Karkówka na słodko - kwaśno
Na sos wyłożyłam karkówkę podsmażona połowę i zalałam sosem. Następne 5 kawałków i zalałam znowu sosem. Piekłam godzinę w 180 stopniach.