lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka nadziewana zapiekana na jabłuszkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ten specjał robię przynajmniej raz na miesiąc, jednak jeszcze wam go nie pokazywałam,jakoś nie było okazji. Mięso jest przepyszne o lekko słodko kwaskowym smaku.

Karkówka nadziewana zapiekana na jabłuszkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka nadziewana zapiekana na jabłuszkach

Składniki:

  • karkówka 1.1/2 kg

 

  • żurawina do mięs i sosów 1 słoiczek( 150 g)

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka nadziewana zapiekana na jabłuszkach

Przygotowanie:

Karkówkę w jednym kawałku myje i osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram mięsu solą i pieprzem ze wszystkich stron.

W środku mięsa podłużnie robię nacięcia dwa do końca długości mięsa.W przygotowane nacięcia wkładam łyżką żurawinę do mięs, całą zawartość słoiczka.

Zawijam dosyć ciasno w dratwę aby mięso się zbiło.Jabłka obieram ze skórki i kroje w ćwiarteczki, wkładam do naczynia żaroodpornego, na jabłka kładę karkówkę i do pieca.Karkówkę piekę w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny.

Co jakiś czas wyjmuje karkówkę i podlewam ją sosem który wytworzy się podczas pieczenia.Karkówka wychodzi soczysta i pyszna.

Karkówka nadziewana zapiekana na jabłuszkach
Jabłka obieram ze skórki i kroje w ćwiarteczki, wkładam do naczynia żaroodpornego .
Karkówka nadziewana zapiekana na jabłuszkach
Karkówkę w jednym kawałku myje i osuszam ręcznikiem papierowym.