Sposób przygotowania:
Karkówka nadziewana zapiekana na jabłuszkachPrzygotowanie:
Karkówkę w jednym kawałku myje i osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram mięsu solą i pieprzem ze wszystkich stron.
W środku mięsa podłużnie robię nacięcia dwa do końca długości mięsa.W przygotowane nacięcia wkładam łyżką żurawinę do mięs, całą zawartość słoiczka.
Zawijam dosyć ciasno w dratwę aby mięso się zbiło.Jabłka obieram ze skórki i kroje w ćwiarteczki, wkładam do naczynia żaroodpornego, na jabłka kładę karkówkę i do pieca.Karkówkę piekę w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny.
Co jakiś czas wyjmuje karkówkę i podlewam ją sosem który wytworzy się podczas pieczenia.Karkówka wychodzi soczysta i pyszna.