Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Karkówka ze szpinakiem i fetą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zwykła karkówka. Zwykły szpinak. Zwykła feta. Niezwykłe połączenie. Rolada z karkówki nadziewana szpinakiem z serem feta. Podana z plackami

Karkówka ze szpinakiem i fetą. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka ze szpinakiem i fetą.

 

  • schab karkowy - ok. 1 kg
  • szpinak (młode liście - baby - 2 paczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy
  • kieliszek (ok. 100 ml) białego wina
  • łyżka - dwie musztardy
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Karkówka ze szpinakiem i fetą.
Szpinak zblanszuj - zalej gorącą wodą na 4 - 5 minut, przepłucz zimną wodą i dokładnie odsącz. Mięso rozkrój na płat ok. 1 cm i rozbij młotkiem na foremny kawałek. Posmaruj cienko musztardą. Rozgrzej oliwę i wrzuć odsączony szpinak. Smaż mieszając, aż liście zmiękną. Dodaj czosnek i wino, zamieszaj i smaż, aż wino odparuje. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Smaż na małym ogniu, aż sos stanie się gładki i gęsty. Rozsmaruj szpinak na płacie mięsa. Zawiń w ciasną roladę i włóż do siatki wędliniarskiej lub zwiąż ciasno nitką bawełnianą. Obsmaż roladę na gorącym tłuszczu z każdej strony. przełóż z tłuszczem do naczynia żaroodpornego i włóż do nagranego do 180 st. C piekarnika. Piecz pod przykryciem ok.1 godziny. Wyjmij z piekarnika i odstaw mięso na ok. 10 minut. Pokrój na skośne plastry i podawaj z ziemniakami lub plackami z cukinii (patrz inne moje przepisy lub http://bezchemii.blogspot.com/2013/07/placki-z-cukinii-z-kalarepka.html).
Karkówka ze szpinakiem i fetą.
Szpinak rozsmaruj dokładnie na płacie mięsa.
Karkówka ze szpinakiem i fetą.
Zwiń ciasno roladę i włóż do siatki masarskiej
Karkówka ze szpinakiem i fetą.
Jeżeli nie masz siatki - owiń ciasno bawełnianą nitką.