Sposób przygotowania:
Drożdżowe racuchy z kalarepkąETAP 1
Mleko przelewamy do garnka w którym będziemy zarabiać ciasto i podgrzewamy.
W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy pod przykryciem do podrośnięcia.
Między czasie kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 10 minut.
ETAP 3
Ciasto powinno być dość rzadkie- o konsystencji śmietany. Na koniec ciasto łączymy z kalarepką.
ETAP 4
Po dokładnym połączeniu składników ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 5
Gdy ciasto wyrośnie na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne racuszki.
Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane podajemy oprószone cukrem pudrem.
SylaUla
gusia1000