jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowe racuchy z kalarepką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Racuszki to takie „babcine danie” robione w polskich domach od zawsze. Dziś polecam ich kalarepową odsłonę. To też sposób aby w prosty sposób przemycić warzywo do dana za którym przepadają najmłodsi.

Drożdżowe racuchy z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe racuchy z kalarepką

SKŁADNIKI

DODATKOWO:

  • 2 kalarepki
  • cukier puder do posypania gotowych racuszków,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z kalarepką

ETAP 1

Drożdżowe racuchy z kalarepką
kalrepkę ścieramy na tartce o grubych oczkach

Mleko przelewamy do garnka w którym będziemy zarabiać ciasto i podgrzewamy.

W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy pod przykryciem do podrośnięcia.

Między czasie kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 2

Drożdżowe racuchy z kalarepką
do rozczynu dodajemy mąkę

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 10 minut.

ETAP 3

Drożdżowe racuchy z kalarepką
do ciasta dodajemy kalarepkę

Ciasto powinno być dość rzadkie- o konsystencji śmietany. Na koniec ciasto łączymy z kalarepką.

ETAP 4

Drożdżowe racuchy z kalarepką
ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Po dokładnym połączeniu składników ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 5

Drożdżowe racuchy z kalarepką
racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Gdy ciasto wyrośnie na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne racuszki.

Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane podajemy oprószone cukrem pudrem.