Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczona karkówka w marynacie ketchupowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i idealnie doprawione... pycha! Poza tym doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno - do kawałka chleba.

Pieczona karkówka w marynacie ketchupowej

Składniki:

Pieczona karkówka w marynacie ketchupowej

 

  • 1 kg karkówki

Marynata:

  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz (według smaku)

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka w marynacie ketchupowej

Marynata:

Pieczona karkówka w marynacie ketchupowej
Można użyć dowolnego ketchupu - łagodnego lub pikantnego.

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie połączyć.
Całość doprawić solą i pieprzem.

Mięso:

Pieczona karkówka w marynacie ketchupowej
Zamarynowane mięso przed pieczeniem powinno postać minimum kilka godzinę.

Mięso przełożyć do miski i dokładnie pokryć marynatą.

Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnie karkówkę umieścić w blasze lub naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 stopni - do miękkości.

Podczas pieczenia mięso obracać i polewać sosem z pieczenia.