Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Placki ziemniaczane po bolońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane po bolońsku- doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Nikt im się nie oprze.

Placki ziemniaczane po bolońsku

Składniki:

Placki ziemniaczane po bolońsku

Sos

Placki

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane po bolońsku
1. Sos: Cebulę oraz czosnek kroję w małą kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam mięso mielone oraz cebulę i czosnek. Wszystko razem smażę około 10 minut. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę.

Pomidory dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę na małym ogniu około 15 minut.

Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.

2. Placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach.

Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni smażę na rumiano duże okrągłe placki.

3. Na usmażone placki nakładam porcję sosu. Placki składam na pół i podaję.