Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane po bolońsku
1. Sos: Cebulę oraz czosnek kroję w małą kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam mięso mielone oraz cebulę i czosnek. Wszystko razem smażę około 10 minut. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Pomidory dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę na małym ogniu około 15 minut.
Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
2. Placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni smażę na rumiano duże okrągłe placki.
3. Na usmażone placki nakładam porcję sosu. Placki składam na pół i podaję.
Pomidory dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę na małym ogniu około 15 minut.
Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
2. Placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni smażę na rumiano duże okrągłe placki.
3. Na usmażone placki nakładam porcję sosu. Placki składam na pół i podaję.
SylaUla