Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki pawie oczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast tradycyjnych zrazów, możemy przygotować świąteczne danie z soczystych polędwiczek. Mięso jest kruche, delikatne, a swoim wyglądem i zamachem leśnych grzybów, przyciągnie każdego gościa.

Polędwiczki pawie oczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczki pawie oczka

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki pawie oczka

I

Polędwiczki pawie oczka
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, kroimy, rozbijamy i doprawiamy. Przygotowanie suszonych grzybów, zalewamy gorącą wodą.

Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Polędwiczki myję, osuszam, usuwam odstające części i przecinam, wzdłuż ale nie do końca. Rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.

II

Polędwiczki pawie oczka
Przygotowanie farszu do mięsa. Ogórki kroimy, cebule obieramy kroimy, boczek układamy na mięsie.

2. Na każdej kawałku mięsa układam po dwa paski boczku. Jedną cebulę obieram, kroję w piórka i układam na boczku. Ogórki kroję wzdłuż na 4 części i również układam na boczku.

III

Polędwiczki pawie oczka
Mięso zwijamy w roladę, układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

3. Mięso zwijam w roladę, przekładam do woreczka, szczelnie zamykam i piekę na blaszce w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 °C.
4. Po upieczeniu kroję w plastry i układam w naczyniu.

IV

Polędwiczki pawie oczka
przygotowanie grzybów i cebuli do przygotowania sosu grzybowego.

5. Drugą cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję namoczone wcześniej grzyby razem z wodą, doprawiam solą oraz pieprzem. Gotuję 20 minut i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję i sosem grzybowym polewam polędwiczki.

V

Polędwiczki pawie oczka

6. Gotowe.
7. Smacznego.