Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Karnawałowe żeberka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne, soczyste mięso z żeberek wieprzowych to doskonałe, sycące danie dla całej rodziny. Szybkie i proste wykonanie i niewielki zestaw podstawowych składników to dodatkowy plus dla zapracowanych Pań domu, ceniących swój czas spędzony w kuchni.

Karnawałowe żeberka

Składniki:

Karnawałowe żeberka

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki słodkiego sosu Chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Karnawałowe żeberka

I

Karnawałowe Żeberka
Przygotowanie mięsa, myjemy, kroimy w paski i marynujemy co najmniej dwie godziny w przygotowanej marynacie.

1. Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze paski i przekłam do miski.
2. Do mięsa dodaję wszystkie składniki pozostałe: sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką, ostrą paprykę, sos sojowy, oliwę sos chili, ketchup, ocet, miód i dokładnie mieszam z mięsem. Odstawiam na dwie godziny.

II

Karnawałowe Żeberka
po czasie marynowanie mięsa, mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

3. Następnie przekłam do naczynia żaroodpornego i piekę pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

III

4. Danie gotowe.
5. Smacznego.