migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Karkówka pieczona z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna pieszona karkóweczka w majeranku, nadziana aromatycznym czosneczkiem. Pyszna wędlinka na kanapkę. Przed kroieniem dobrze wystudzić.

Karkówka pieczona z czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka pieczona z czosnkiem

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylia Kamis
  • sól morska
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z czosnkiem
Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na mniejsze kawałki. Karkówkę ponacinać i w nacięcia wcisnąć czosnek. Karkówkę oprószyć majerankiem i odrobiną soli, odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie karkówkę posypać na wierzchu przyprawą Kamis i przełożyć do woreczka do pieczenia. Skropić odrobinka oleju, zamknąą woreczek i mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 2 godzin.
Karkówka pieczona z czosnkiem
Etap 1 Karkówkię nadzieć czosnkiem i oprószyc majerankiem,wstawić na noc do lodówki.
Karkówka pieczona z czosnkiem
Etap 2 Gotową karkówkę przełozyć do woreczka, skropić olejem i ułozyć w naczyniu żaroodpornym