Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona mojej mamy
Karkówkę myję i osuszam. Ucieram razem sól, majeranek, cząber, pieprz oraz jałowiec. Dodaję do przypraw obrany i zmiażdżony ząbek czosnku oraz oliwę i miksuję na pastę. Mieszanką nacieram dokładnie mięso. Przykrywam miskę z mięsem folią spożywczą. Wstawiam na całą noc do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem karkówkę oprószam solą zmiękczającą.
Piekarnik nagrzewam do 200°C. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Następnie zawiązuję rękaw z obydwu stron, nakłuwam go w kilku miejscach i kładę na blasze w nagrzanym piekarniku. Piekę mięso około 1,5 godziny aż karkówka będzie miękka.
Na godzinę przed pieczeniem karkówkę oprószam solą zmiękczającą.
Piekarnik nagrzewam do 200°C. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Następnie zawiązuję rękaw z obydwu stron, nakłuwam go w kilku miejscach i kładę na blasze w nagrzanym piekarniku. Piekę mięso około 1,5 godziny aż karkówka będzie miękka.