mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Karkówka pieczona mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna, soczysta karkówka, idealna do obiadu:)

Karkówka pieczona mojej mamy

Składniki:

Karkówka pieczona mojej mamy

 

  • ok.1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól zmiękczająca
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona mojej mamy
Karkówkę myję i osuszam. Ucieram razem sól, majeranek, cząber, pieprz oraz jałowiec. Dodaję do przypraw obrany i zmiażdżony ząbek czosnku oraz oliwę i miksuję na pastę. Mieszanką nacieram dokładnie mięso. Przykrywam miskę z mięsem folią spożywczą. Wstawiam na całą noc do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem karkówkę oprószam solą zmiękczającą.
Piekarnik nagrzewam do 200°C. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Następnie zawiązuję rękaw z obydwu stron, nakłuwam go w kilku miejscach i kładę na blasze w nagrzanym piekarniku. Piekę mięso około 1,5 godziny aż karkówka będzie miękka.