eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kluski Eli z farszem po rosołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

U mnie w domu nie wyrzuca się jedzenia. Więc przygotowałam farsz do klusek z mięsa i jarzyn z rosołu.

Kluski Eli z farszem po rosołowym

Składniki:

Kluski Eli z farszem po rosołowym

farsz

  • 3 ugotowane ćwiartki kurczaka z rosołu
  • 3 ugotowane marchewki z rosołu
  • 1 ugotowana pietruszka z rosołu
  • 1/2 średniego ugotowanego selera z rosołu
  • 5 przypieczonych i ugotowanych cebul z rosołu
  • 8 ugotowanych ząbków czosnku z rosołu
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

ciasto

omasta

  • 5 łyżek słoniny ze skwarkami
  • 2 duże cebule
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kluski Eli z farszem po rosołowym

przygotowanie farszu

Kluski Eli z farszem porosołowym
Usunąć kości z ugotowanych ugotowanych ćwiartek.

Z ugotowanych ćwiartek kurczaka usunąć kości.

przygotowanie farszu cd

Kluski Eli z farszem porosołowym
Przygotowane ugotowane warzywa z rosołu

Przygotować ugotowane marchewki, pietruszkę i seler.

przygotowanie farszu cd

Kluski Eli z farszem porosołowym
Wyjąć z rosołu czosnek i cebule. Z cebuli usunięta przypieczona warstwa

Czosnek i cebule wyjąć z rosołu. Z cebuli usunąć przypieczoną warstwę.

przygotowanie farszu

Kluski Eli z farszem porosołowym
Do zmielonego mięsa dodać pozostałe składniki farszu.

Ugotowane mięso, jarzyny, cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę i dodać do zmielonych składników. Dodać jeszcze jajka, czosnek granulowany, przyprawę do mięs,pieprz i sól.

przygotowanie farszu cd

Kluski Eli z farszem porosołowym

Przygotowane składniki farszu dokładnie wymieszać.

przygotowanie ciasta na kluski

Kluski Eli z farszem porosołowym

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na parze. Letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki ugnieść w misce, podzielić na cztery, jedną część wyjąć i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Margarynę pokroić na wiórki i dodać do ziemniaków. Całość dokładnie wyrobić.

przygotowanie omasty

Kluski Eli z farszem porosołowym

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić słoninę ze skwarkami, dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć na złoty kolor.

przygotowanie klusek

Kluski Eli z farszem porosołowym

Brać kawałki ciasta kluskowego i rozpłaszczyć na dłoni. Na ciasto położyć farsz i uformować okrągłe kluski. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucić kluski i gotować około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową na talerze i okrasić cebulką ze słoniną. Smacznego!