Sposób przygotowania:
Kluski Eli z farszem po rosołowymprzygotowanie farszu

Z ugotowanych ćwiartek kurczaka usunąć kości.
przygotowanie farszu cd

Przygotować ugotowane marchewki, pietruszkę i seler.
przygotowanie farszu cd

Czosnek i cebule wyjąć z rosołu. Z cebuli usunąć przypieczoną warstwę.
przygotowanie farszu

Ugotowane mięso, jarzyny, cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę i dodać do zmielonych składników. Dodać jeszcze jajka, czosnek granulowany, przyprawę do mięs,pieprz i sól.
przygotowanie farszu cd

Przygotowane składniki farszu dokładnie wymieszać.
przygotowanie ciasta na kluski

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na parze. Letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki ugnieść w misce, podzielić na cztery, jedną część wyjąć i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Margarynę pokroić na wiórki i dodać do ziemniaków. Całość dokładnie wyrobić.
przygotowanie omasty

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić słoninę ze skwarkami, dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć na złoty kolor.
przygotowanie klusek

Brać kawałki ciasta kluskowego i rozpłaszczyć na dłoni. Na ciasto położyć farsz i uformować okrągłe kluski. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucić kluski i gotować około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową na talerze i okrasić cebulką ze słoniną. Smacznego!
gusia1000