Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona z warzywami 3
Plaster karkówki grubości około 1 centymetra solimy, pieprzymy swieżo zmielonym pieprzem i posypujemy tymiankiem. Brytfankę stawiamy na ogniu i wlewamy pół łyżki oliwy z oliwek. Smażymy karkówkę z obu stron na złoto. Obieramy i kroimy na kawałki ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz pora. Karkówkę zdejmujemy z ognia. Dorzucamy pokrojone warzywa, ząbek czosnku oraz dwa ziarna ziela angielskiego i listek laurowy. Posypujemy lekko solą. Podlewamy pół filiżanką wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w ósemki pomidora i pieczemy bez przykrycia kolejne 10 minut. Podajemy ciepłe, zaraz po przygotowaniu.