Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Karkówka pieczona z ziołami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pachnąca rozmarynem, czosnkiem i ostra bo z pieprzem cayenne

Karkówka pieczona z ziołami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka pieczona z ziołami

 

  • 1,5 kg - karkówka wieprzowa
  • 1 op. - marynata do kurczaka Knorr
  • 4 łyżki - olej roślinny
  • 1 łyżka - czosnek granulowany

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z ziołami
Karkówkę zamarynowałam poprzedniego wieczora a wykorzystałam do tego nową marynatę do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne bo dostałam ją właśnie i chciałam wypróbować. Marynatę rozmieszałam z olejem i posmarowałam nią ładny kawałek chudej karkówki. Posypałam ją dodatkowo czosnkiem bo lubię go dodawać do pieczystego. Przełożyłam mięso do pojemnika, zamknęłam i wstawiłam na noc do lodówki. Piekarnik nagrzałam do 200 st. C a karkówkę obwiązałam dratwą nadając jej równiejszy kształt. Ułożyłam na blasze i wstawiłam do pieca. Piekłam ok. 30 min. a gdy się zrumieniła przewróciłam na drugą stronę, zmniejszyłam temp. do 170 st. C, podlałam ok. 1/2 szkl. gorącej wody i piekłam ok. 2 godzin polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Po upieczeniu a przed podaniem odstawiłam mięso na jakieś pół godziny żeby odpoczęło i dopiero pokroiłam na plastry.
Karkówka pieczona z ziołami
karkówka pieczona z ziołami
Karkówka pieczona z ziołami
karkówka pieczona z ziołami