Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona z ziołami
Karkówkę zamarynowałam poprzedniego wieczora a wykorzystałam do tego nową marynatę do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne bo dostałam ją właśnie i chciałam wypróbować. Marynatę rozmieszałam z olejem i posmarowałam nią ładny kawałek chudej karkówki. Posypałam ją dodatkowo czosnkiem bo lubię go dodawać do pieczystego. Przełożyłam mięso do pojemnika, zamknęłam i wstawiłam na noc do lodówki. Piekarnik nagrzałam do 200 st. C a karkówkę obwiązałam dratwą nadając jej równiejszy kształt. Ułożyłam na blasze i wstawiłam do pieca. Piekłam ok. 30 min. a gdy się zrumieniła przewróciłam na drugą stronę, zmniejszyłam temp. do 170 st. C, podlałam ok. 1/2 szkl. gorącej wody i piekłam ok. 2 godzin polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Po upieczeniu a przed podaniem odstawiłam mięso na jakieś pół godziny żeby odpoczęło i dopiero pokroiłam na plastry.
![Karkówka pieczona z ziołami Karkówka pieczona z ziołami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/karkowka-pieczona-z-ziolami-50059.jpg)
![Karkówka pieczona z ziołami Karkówka pieczona z ziołami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/karkowka-pieczona-z-ziolami-50060.jpg)
Dorota0309