Sposób przygotowania:
Karkówka po cygańskuMięso
Oczyszczoną karkówkę kroimy na małe kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Panierujemy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto.
Warzywa
Oczyszczone pieczarki, cebulę, marynowaną paprykę i ogorki konserwowe kroimy na dość spore kawałki i mieszamy ze sobą. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kawałki mięsa i warzywa.
Sos
Do miski wlewamy wodę, dodajemy koncentrat, ketchup, cukier i ocet oraz wszystkie przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy i polewamy mięso z warzywami.
Pieczenie
Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny w 200 stopniach i jeszcze ok 0,5 godz w otwartym naczyniu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie.