WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Karkówka po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne danie jednogarnkowe. Pieczona karkówka z pieczarkami, papryką, ogórkami i cebulą w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie.

Karkówka po cygańsku

Składniki:

Karkówka po cygańsku

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 500 g pieczarek
  • 1 słoik papryki marynowanej
  • 1 słoik korniszonów
  • 3 duże cebule

Sos

  • 1 szklanka wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szkl ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka po cygańsku

Mięso

Karkówka po cygańsku
Kawałki mięsa smażymy partiami z dwóch stron.

Oczyszczoną karkówkę kroimy na małe kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Panierujemy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto.

Warzywa

Karkówka po cygańsku
Kawałki pieczarek i warzyw powinny być dość spore.

Oczyszczone pieczarki, cebulę, marynowaną paprykę i ogorki konserwowe kroimy na dość spore kawałki i mieszamy ze sobą. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kawałki mięsa i warzywa.

Sos

Karkówka po cygańsku
Sos powinien być dość mocno doprawiony do smaku.

Do miski wlewamy wodę, dodajemy koncentrat, ketchup, cukier i ocet oraz wszystkie przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy i polewamy mięso z warzywami.

Pieczenie

Karkówka po cygańsku
Karkówkę z dodatkami pieczemy ok 2 godziny.

Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny w 200 stopniach i jeszcze ok 0,5 godz w otwartym naczyniu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie.