monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1355]

Leczo z surową ogonówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kupiłam surową ogonówkę, po czym się okazało,że nikt z domowników nie lubi takich smakołyków. Wobec tego musiałam coś z tym zrobić,a że jeszcze było trochę papryki i kiełbasa to powstało leczo, zapraszam.

Leczo z surową ogonówką

Składniki:

Leczo z surową ogonówką

 

  • 1 duża cebula 
  • 10 plastrów surowej ogonówki
  • 30 dag kiełbasy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1,5 czerwonej papryki 
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki 
  • 1 cukinia 
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 100 g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Leczo z surową ogonówką

ETAP 1:

Leczo z surową ogonówką
do podsmażonej cebuli dodać ogonówkę i smażyć dalej

Cebulę pokroić w duża kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i wsypać oba rodzaje papryk. Po chwili dodać cebulę i wymieszać dobrze. W międzyczasie pokroić ogonówke i dodać ja do garnka po 3 minutach od wrzucenia cebuli.

ETAP 2:

Leczo z surową ogonówką
do garnka dodać kiełbasę i paprykę i dusić

Do kolejnych 5 minutach dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i plasterki czosnku. Smażyć całość 5 minut i dodać wszystkie rozdrobnione papryki. Wymieszać, przykryć i dusić 5-7 minut.

ETAP 3:

Leczo z surową ogonówką
na koniec duszenia dodać cukinię i koncentrat

Cukinię przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w grubą kostkę. Dodać do garnka wraz z solą i pieprzem. Dodać koncentrat, wymieszać.  Dusić kolejne 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Zdjąć z ognia i podawać z pieczywem. 
Smacznego!