iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Karkówka po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest miękka, pyszna i dobrze doprawiona, po prostu rozpada się pod widelcem. Moja rodzina uwielbia to danie.

Karkówka po cygańsku

Składniki:

Karkówka po cygańsku

Składniki główne

 

  • Marynata

 

  • 6 ząbków czosnku,
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Karkówka po cygańsku

ETAP 1:

Karkówkę kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy papryki, ocet winny, miód i sos sojowy, wlewamy też 2 łyżki oleju. Karkówkę moczymy w marynacie, wkładamy w foliowy worek i zostawiamy na 2 godziny.

Ogórki, papryki, cebulę, pieczarki kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju wrzucamy warzywa i przesmażamy 2 minuty. Wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy keczup, cukier, dusimy kilka minut. Następnie dodajemy czarny pieprz. Karkówkę obtaczamy w mące i przesmażamy na bardzo chrupiąco.

W naczyniu żaroodpornym układamy cienką warstwę warzyw, następnie karkówka i znów przykrywamy warzywami. Pieczemy 40 minut w temp. 160 stopni pod przykryciem.