Sposób przygotowania:
Karkówka po cygańskuETAP 1:
Karkówkę kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy papryki, ocet winny, miód i sos sojowy, wlewamy też 2 łyżki oleju. Karkówkę moczymy w marynacie, wkładamy w foliowy worek i zostawiamy na 2 godziny.
Ogórki, papryki, cebulę, pieczarki kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju wrzucamy warzywa i przesmażamy 2 minuty. Wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy keczup, cukier, dusimy kilka minut. Następnie dodajemy czarny pieprz. Karkówkę obtaczamy w mące i przesmażamy na bardzo chrupiąco.
W naczyniu żaroodpornym układamy cienką warstwę warzyw, następnie karkówka i znów przykrywamy warzywami. Pieczemy 40 minut w temp. 160 stopni pod przykryciem.