Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki pozostałe po obiedzie wykorzystałam do przygotowania kolejnego dania - zapiekanki z warzywami i szynką.

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i szynką

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i szynką

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i szynką

ETAP 1:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i szynką
Brokuły gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut, odcedzamy.

ETAP 2:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i szynką
Ziemniaki wraz z pozostałymi warzywami umieszczamy w naczyniu do zapiekania

Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki przekładamy do blaszki do zapiekania. Dodajemy brokuły, paprykę, groszek i kukurydzę.

ETAP 3:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i szynką
Dodajemy szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki

Plastry szynki kroimy na kawałki, dodajemy do warzyw.

Przygotowujemy sos:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i szynką
Całość zalewamy sosem, mieszamy, pokrywamy plasterkami sera

Łączymy śmietanę, ketchup, przyprawy i drobno posiekany czosnek. Sos dodajemy do zapiekanki, mieszamy. Na wierzch wykładamy plasterki sera. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C.