SUPERPRZEPIS

Karkówka po flisacku

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Karkówka po flisacku

Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie.

Składniki:

Karkówka po flisacku

 

  • 1 kg karkówki
  • Przyprawa do karkówki
  • Przyprawa uniwersalna typu Vegeta
  • Musztarda łagodna miodowa
  • Mąka do obtoczenia
  • Olej do obsmażenia
  • 3 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 7 ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • Garść natki pietruszki
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego

Sposób przygotowania:

Karkówka po flisacku

ETAP 1:

Karkówka po flisacku
Karkówkę przyprawiamy i smarujemy musztardą

Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry, przyprawiamy przyprawą uniwersalną i smarujemy z obydwu stron musztardą.

ETAP 2:

Karkówka po flisacku
Przyprawione mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano

Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu.

ETAP 3:

Karkówka po flisacku
Przygotowanie warzyw do mięsa - ziemniaki, marchew, papryka

Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło.