migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna pieczona karkóweczka na kanapki. Mięsko wcześniej marynowało się dobe w marynacie musztardowej.

Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej

 

  • 1,4 kg karkówki
  • 6 łyżek musztardy delikatesowej
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej
Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć dokładnie mięso przygotowaną marynatą. Naczynie przykryć pokrywką lub nakryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 24 godziny. W między czasie można mięso przekręcić ze 2-3 razy na drugi bok. Piekarnik nagrzać na 180 C i wstawić zamarynowane mięso. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytm naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła. Przed krojeniem mięsko dobrze wystudzić.
Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej
Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej
Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej
Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć dokładnie mięso przygotowaną marynatą.
Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej
Piekarnik nagrzać na 180 C i wstawić zamarynowane mięso. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytm naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła.