Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Karkówka w miodzie i soku pomaranczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty przepis na mięso z grila nawet w zimowy dzień.

Karkówka w miodzie i soku pomaranczowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka w miodzie i soku pomaranczowym

 

  • 2 ok. 2 centymetrowe plastry karkówki
  • 2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej Kamisa
  • 1 szklanka soku pomarańczowego (ok. 200ml)
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey

Sposób przygotowania:

Karkówka w miodzie i soku pomaranczowym
Przygotowane 2 plastry z karczku opruszamy przyprawą kuchni meksykańskiej i dokładnie "wmasowujemy". W miseczce lub innym naczyniu dokładnie mieszamy szklankę soku pomaranczowego i musztardy. Można do takiej "glazury" dodać odrobinę oliwy ale nie trzeba. Wylewamy glazurę do naczynia i przekładamy kotlety. Dokładnie moczymy w marynacie i odstawiamy najlepiej na kilka godzin. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu wystarczy, jeśłi mięso "poleży" w marynacie godzinkę. Ale jeśli tylko czas pozwala dajemy mięsu więcej czasu na "kąpiel". Mięso smażymy na grilu elektrycznym. Jeśli takiego nie mamy to na patelni grilowej lub zwykłym grilu (zdarzało mi się już w grudniu smażyć grila przed domem, gdyż nic nie zastąpi tego dymu, ale ważne by taki kotlet miał cokolwiek wspólnego z grilem). Podajemy jak na zdjęciu z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami (bo przecież na takim portalu trzeba mówić o pysznym jedzeniu, nie tylko zdrowym :-). Smacznego!
Karkówka w miodzie i soku pomaranczowym
Smażymy mięso w tym wypadku na grilu elektrycznym.
Karkówka w miodzie i soku pomaranczowym
Marynujemy mięso w glazurze z musztardy i soku z dodatkiem przypraw.