EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Karkówka w sosie czosnkowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna, miękka karkówka. Długo duszona jest tak miękka,że rozpływa się w ustach. Najlepiej podawać z ziemniakami.

Karkówka w sosie czosnkowo-paprykowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka w sosie czosnkowo-paprykowym

 

  • 1kg karkówki
  • sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 400g kolorowej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie czosnkowo-paprykowym
Karkówkę kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster obsypujemy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy krótko każdy kawałek mięsa. Przekładamy do szerokiego garnka. Czosnek siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy do mięsa. Cebulę pokroić w krążki, dodać do mięsa. Paprykę pokroić w kostkę lub paski, dodać do mięsa. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Do garnka wsypać 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wszystko dusimy 1godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Karkówka w sosie czosnkowo-paprykowym
Mięso trzeba obsmażać krótko, ale na dużym ogniu
Karkówka w sosie czosnkowo-paprykowym
Marchewka i cebula rozgotują się tak, że będą bazą sosu papryką.