Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie grzybowym
Mięso umyć. Posypać solą, papryką, pieprzem. Polać olejem . Wetrzeć przyprawy w mięso. Obłożyć ziołami ( rozmarynem, tymiankiem i natką pietruszki , liściem laurowym).Lekko je ,,wgnieść" w mięso. Zostawić na 5 godzin w lodówce ). Namoczyć grzyby w szklance ciepłej wody. Przed rozpoczęciem smażenia mięsa grzyby odcedzić i pokroić , by nie były w za dużych kawałkach ( wywar z moczenia pozostawić ). Rozgrzać garnek o grubym dnie ( ze stali szlachetnej) lub patelnię do smażenia bez tłuszczu. Z mięsa usunąć zioła. Na bardzo gorącą powierzchnię dna garnka ( patelni) włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z obu stron. W czasie kiedy mięso się smaży pokroić w piórka cebulę. Wrzucić obok mięsa do garnka cebulę, liście laurowe, liście lubczyku i namoczone grzyby razem z wodą w której sie moczyły. Dolać resztę wody. Dusić pod przykryciem na średnim gazie ok. 1,5 godziny aż mięso będzie bardzo miękkie, a sos odparuje o połowę. Podawać z kaszą jęczmienną na sypko i kiszonymi ogórkami . * Można sos rozprowadzić kilkoma łyżkami śmietany.