WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Karkówka w sosie dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka pokrojona na cienkie plastry, obsmażona na patelni a następnie uduszona w sosie dyniowym z dodatkiem cebuli i pietruszki.

Karkówka w sosie dyniowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka w sosie dyniowym

 

  • ok. 500 g dyni
  • ok.300 g karkówki wieprzowej
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie dyniowym

ETAP 1:

Dynię umyć i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić ją olejem i oprószyć solą i upiec do miękkości w 180 stopniach. Wystudzić, obrać ze skóry i zblendować na pure. Pure przełożyć do garnka. Wlać szklankę wody. Wymieszać.

Cebulę obrać, pokroić i przesmażyć na oleju z majerankiem. Dodać do dyniowego pure. Pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przesmażyć na oleju i dodać do garnka. Zblendować wszystko ponownie.

Karkówkę pokroić w cienkie ok. 0,5 cm plastry i przesmażyć na oleju na rumiano. Przyprawić solą i pieprzem i włożyć do sosu. Dodać listek, ziele i dusić aż karkówka będzie mięciutka.

Karkówka w sosie dyniowym
Karkówka uduszona w sosie dyniowym w garnku
Karkówka w sosie dyniowym
Pokrojona cebulka z majerankiem wrzucona na olej
Karkówka w sosie dyniowym
Upieczona dynia obrana i pokrojona przed zblendowaniem