Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie dyniowymETAP 1:
Dynię umyć i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić ją olejem i oprószyć solą i upiec do miękkości w 180 stopniach. Wystudzić, obrać ze skóry i zblendować na pure. Pure przełożyć do garnka. Wlać szklankę wody. Wymieszać.
Cebulę obrać, pokroić i przesmażyć na oleju z majerankiem. Dodać do dyniowego pure. Pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przesmażyć na oleju i dodać do garnka. Zblendować wszystko ponownie.
Karkówkę pokroić w cienkie ok. 0,5 cm plastry i przesmażyć na oleju na rumiano. Przyprawić solą i pieprzem i włożyć do sosu. Dodać listek, ziele i dusić aż karkówka będzie mięciutka.