WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Kopytka z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka ziemniaczane z pure z pieczonej dyni z dodatkiem jajka i mąki pszennej tortowej. Można je podawać na słodko lub słono. Kopytka mają piękny pomarańczowy kolor.

Kopytka z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z dynią

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z dynią

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Dodać pure z dyni (musi być bardzo gęste, z rzadkiego kluski wyjdą twarde bo będą potrzebowały dużo mąki). Wbić jajko i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na kilka kawałków. Każdy kawałek uformować w podłużny wałeczek i pokroić go w ukośne kluseczki. W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski.

Gotować je ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na półmisek żaroodporny.

Podawać pokraszone cebulką i skwarkami lub obsmażone na maśle albo na słodko polane bułką tartą z cukrem i cynamonem.

Kopytka z dynią
Kopytka z dynią w trakcie gotowania w garnku
Kopytka z dynią
Pokrojone kopytka dyniowe ułożóne na desce do krojenia
Kopytka z dynią
Zagniecione ciasto ziemniaczano - dyniowe na kopytka
Kopytka z dynią
Mąka pszenna, sól, jajko i pure z dyni umieszczone w misce

Tagi:

kopytka dania