Sposób przygotowania:
Kopytka z dyniąETAP 1:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Dodać pure z dyni (musi być bardzo gęste, z rzadkiego kluski wyjdą twarde bo będą potrzebowały dużo mąki). Wbić jajko i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na kilka kawałków. Każdy kawałek uformować w podłużny wałeczek i pokroić go w ukośne kluseczki. W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski.
Gotować je ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na półmisek żaroodporny.
Podawać pokraszone cebulką i skwarkami lub obsmażone na maśle albo na słodko polane bułką tartą z cukrem i cynamonem.
![Kopytka z dynią Kopytka z dynią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kopytka-z-dynia-522123.jpg)
![Kopytka z dynią Kopytka z dynią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kopytka-z-dynia-522125.jpg)
![Kopytka z dynią Kopytka z dynią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kopytka-z-dynia-522126.jpg)
![Kopytka z dynią Kopytka z dynią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kopytka-z-dynia-522127.jpg)