Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie pieczeniowymPrzygotowanie mięsa
Karkówkę umyć, oczyścić i pokroić na plastry ok. 1 centymetrowej grubości. Słodką, ostrą paprykę i majeranek wymieszać ze sobą.
Cebulę i czosnek obrać ze skórki i pokroić na plastry. Każdy plaster mięsa oprószyć solą i przygotowaną mieszanką przypraw.
Przełożyć plasterkami cebuli i czosnku. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc.
Smażenie karkówki
Następnie każdy kawałek karkówki należy obsmażyć na rozgrzanym oleju po usunięciu z nich cebuli i czosnku, które dodajemy potem do sosu.
Wykończenie dania
Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do garnka, zalewamy wodą tak , aby delikatnie je przykryć. Dodajemy do niego cebulę i czosnek, które wcześniej usunęliśmy z mięsa.
Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, ok 40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.