WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Placki z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z pure dyniowego, bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne. To zdrowy i pyszny deser lub pełnowartościowy posiłek.

Placki z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z dyni

 

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki gęstego pure z pieczonej dyni
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4szkl. mleka
  • parę kropel aromatu cytrynowego do ciast
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z dyni

ETAP 1:

Do miski przesiać mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Wbić jajko i dodać pure z pieczonej dyni. Wlać mleko. Dodać zapach cytrynowy. Wszystko zmiksować mikserem na wolnych obrotach na jednolite ciasto. Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzać olej i włożyć partię ciasta formując placki. Placki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor i zdejmować na ręcznik papierowy.

Przed podaniem placki oprószyć cukrem pudrem.

Placki z dyni
Placki po usmażeniu wyłożone na talerz przykryty ręcznikiem papierowym
Placki z dyni
Placki dyniowe w trakcie smażenia na patelni
Placki z dyni
Zmiksowane jednolite ciasto na placki dyniowe
Placki z dyni
Gęste pure z pieczonej dyni po wystudzeniu