Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie słodko kwaśnym
Karkówkę dokładnie myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Obraną z wierzchniej warstwy cebulę kroimy na ćwiartki, a ta na plasterki. Marchew obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze cząstki. Czosnek kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim mięso. Gdy to będzie rumiane z każdej strony przekładamy je na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy marchew, którą zdejmujemy gdy zmieni kolor.
Na patelnię jeśli to konieczne dolewamy olej i przesmażamy cebulę. Gdy ta stanie się szklista dodajemy czosnek i smażymy, aż poczujemy jego aromat. Dodajemy odłożone wcześniej mięso i marchew oraz przecier pomidorowy i ketchup. Całość dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy.
Zalewamy wodą dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Gdy mięso zmięknie, a sos zgęstnieje podajemy. Jeśli ktoś chce może sos zagęścić mąką pszenną rozrobioną z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim mięso. Gdy to będzie rumiane z każdej strony przekładamy je na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy marchew, którą zdejmujemy gdy zmieni kolor.
Na patelnię jeśli to konieczne dolewamy olej i przesmażamy cebulę. Gdy ta stanie się szklista dodajemy czosnek i smażymy, aż poczujemy jego aromat. Dodajemy odłożone wcześniej mięso i marchew oraz przecier pomidorowy i ketchup. Całość dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy.
Zalewamy wodą dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Gdy mięso zmięknie, a sos zgęstnieje podajemy. Jeśli ktoś chce może sos zagęścić mąką pszenną rozrobioną z wodą.