Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pikantne mięso z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka przygotowane z dodatkiem ostrej papryki, miodu i ketchupu jest pyszne z chrupiącą skórką. Polecam dla tych którzy lubią ostre potrawy.

Pikantne mięso z kurczaka

Składniki:

Pikantne mięso z kurczaka

 

  • 0,5 kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu
  • 0,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pikantne mięso z kurczaka

ETAP 1:

Pikantne mięso z kurczaka
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać ketchup, paprykę, miód, olej, sok z cytryny, sos sojowy, wymieszać.

ETAP 2:

Pikantne mięso z kurczaka
Podzieline na porcje mięso oprószyć solą i pieprzem.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.

ETAP 3:

Pikantne mięso z kurczaka
Przygotowane mięso zanurzyć w marynacie i włożyć do lodówki

Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.

ETAP 4:

Pikantne mięso z kurczaka
Mięso włożyć do rękawa i piec około 1 godziny

Następnie razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

W folii w kilku miejscach zrobić otworki wykałaczką. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby na mięsie powstała chrupiąca skórka.