2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Karkówka w pieczeniowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniałe soczyste mięsko wieprzowe bez udziwnień takie jak kiedyś robiła moja mama,do młodych ziemniaczków pasuje wyśmienicie!

Karkówka w pieczeniowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka w pieczeniowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w pieczeniowym sosie
Karkówkę myjemy kroimy na 5 jednakowych plastrów oprószamy przyprawą do grilla z każdej strony odstawiamy na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy na dużym ogniu plastry z każdej strony. W rondelku zagotowujemy 1/2 litra wody z liściem i zielem angielskim wrzucamy mięso dodajemy posiekaną cebulę ze szczypiorem i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem do miękkości doprawiamy solą i pieprzem do smaku. w między czasie na suchej patelni prażymy mąkę pszenną do momentu uzyskania złocistego koloru mieszając cały czas,zostawiamy do wystygnięcia.Zimną mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i zagęszczamy sos,chwilę gotujemy i podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Karkówka w pieczeniowym sosie
karkówkę myjemy dzielimy na równe plastry
Karkówka w pieczeniowym sosie
obsmażamy na maśle z każdej strony na złocisto
Karkówka w pieczeniowym sosie
dodajemy cebulę gotujemy zagęszczamy mąką