kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pieczona karkówka w grzybowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na znakomitą karkówkę

Pieczona karkówka w grzybowym sosie

Składniki:

Pieczona karkówka w grzybowym sosie

 

  • karkówka wieprzowa – 1,5 kilograma
  • Przyprawa uniwersalna Delikat Knorr – 2 łyżki
  • musztarda sarepska – 4 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • suszone borowiki – 10 gramów
  • pieczarki lub inne grzyby – 150 gramów
  • Bulionetka pieczeniowa Knorr – 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżki
  • śmietanka 18% - 200 mililitrów
  • koniak lub brandy – 20 mililitrów
  • majeranek – 1 łyżka
  • olej słonecznikowy – 100 mililitrów

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka w grzybowym sosie
Mięso umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, majerankiem, musztardą i Przprawą uniwersalną Delikat KNORR. Suszone borowiki zmiksuj na pył i dokładnie obsyp nimi karkówkę. Włóż mięso do czystej miski, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej jeden dzień.

Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody i dołóż podsmażone na patelni pieczarki.

Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość doprowadź do wrzenia.

Sos zabiel śmietaną, a do smaku dopraw koniakiem.